Kategória receptov: <span>Chlieb a pečivo</span>

Home / Chlieb a pečivo
Kváskový chlieb s tekvicou a tekvicovými semiačkami
Recept

Kváskový chlieb s tekvicou a tekvicovými semiačkami

Ak ste fanúšikom kváskovania, máme pre vás ďalší odskúšaný a najmä chutný recept na domáci chlieb. Tentoraz vám predstavujeme kváskový chlieb s tekvicou a tekvicovými semiačkami. Ak sa vám zvykne v záhrade premnožiť tekvica (ideálne hokaido alebo maslová), toto je spôsob, ako ju môžete spotrebovávať celý rok bez toho, aby ste o nej vedeli :-)....

Chrumkavé žemličky z kvásku
Recept

Chrumkavé žemličky z kvásku

Kváskovanie nás baví už nejaký ten čas. Chrumkavé žemličky sú jedným z receptov, na ktorý sme prišli počas našich kváskovacích pokusov a musíme povedať, že aj keď nad nimi strávite trochu viac času ako je bežné, výsledkom sú úžasné domáce žemle, pečivká, či ako ich nazveme. Na povrchu chrumkavé (aj na druhý deň) a vo...

Bavorské pečivo so semiačkami
Recept

Bavorské pečivo so semiačkami

Bavorské pečivo má svoju typickú prípravu, kedy sa vykysnuté kúsky cesta ponárajú do lúhového kúpeľa zo sódy bikarbóny. Vďaka tomu sa na ich povrchu spraví lesklá škrupinka a pečivká nadobudnú aj špecifickú nezameniteľnú chuť. Tieto konkrétne pečivká sme vylepšili rôznymi semiačkami, makom, ľanovými či sézamovými semiačkami alebo hrubozrnnou soľou. Ak máte, nebojte sa použiť napríklad...

Slané praclíky, výborné k nápojom
Recept

Slané praclíky, výborné k nápojom

Slané praclíky, ktoré vám dnes predstavujeme, sme raz ochutnali a keďže boli fantastické, pýtali sme si recept. Ale recept nám nechceli dať, vraj je tajný. Verte ale, že niet takej veci ako tajný recept, v dnešnej dobe sa dá dohľadať a vysnoriť akýkoľvek recept si zmyslíme :-). Tak sme hľadali a pátrali, až sme sa...

Nemecké rožky – jemné raňajkové pečivo
Recept

Nemecké rožky – jemné raňajkové pečivo

Tieto rožky sú príjemnou zmenou oproti tradičnému raňajkovému pečivu. Sú pripravené z jemného kysnutého cesta, kde sa kombinuje biela a celozrnná pšeničná múka. Dobre nakysnuté cesto sa vytvaruje do malých rožtekov, ktoré sa potrú vajíčkom a posypú sézamom. Po upečení krásne chrumkajú po zahryznutí a vo vnútri sú mäkučké.

Kváskový chlieb z ražnej múky s ľanovými semiačkami
Recept

Kváskový chlieb z ražnej múky s ľanovými semiačkami

Kváskový chlieb je pre niekoho vášňou, pre niekoho nedosiahnuteľnou métou, pre nás sa stal bežnou súčasťou života, rutinou a tešíme sa z toho. Mnohí tí, ktorí kváskujú, nám dajú za pravdu. Príprava, miesenie a potom finálna vôňa kváskového chleba je odmenou samou o sebe. Nehovoriac o tom, že okrem najpôvodnejšej chuti domáceho chleba robíte aspoň...

Kváskové rožky s tekvicovým pyré
Recept

Kváskové rožky s tekvicovým pyré

Kváskové rožky bol recept, ktorý nás zamestnával posledné dni, až týždne celkom intenzívne. Začalo to kurzom kváskového rožkovania, aby sme pochopili zásady prípravy a pečenia kváskových rožkov. A tieto zásady sme potom aplikovali v našej skúšobnej kuchyni, kde sme sa hrali s vývojom nášho receptu. Chceli sme totižto rožky trochu “obzvláštniť”. A keďže máme dobré skúsenosti...

Mliečne pečivo s medom
Recept

Mliečne pečivo s medom

Recept na toto mliečne pečivo s medom som začala tvoriť dávnejšie, keď si môj muž začal v obchode kupovať také mäkké hotové pečivká s večnou trvanlivosťou. Chutiť nám chutili, o tom potom, ale hovorím si, že keď má pečivo vydržať tak mäkké dva-tri mesiace, nebude to bez kompromisov. A mala som pravdu. Zloženie nebolo veľmi...

Makovník a orechovník ako vianočka
Recept

Makovník a orechovník ako vianočka

Makovník a orechovník všetci veľmi dobre poznáme. Počuli ste už ale niekedy o makovníku a orechovníku skombinovanom s vianočkou? Presne takúto vec sme vyrobili v našej kuchyni. Spojili sme dokopy dva druhy kysnutého pečiva, ktoré zbožňujeme a vyšla z toho originálna vec. Makovník a orechovník ako vianočka. Príjemná zmena, oplatí sa vyskúšať.

Slané rožky s rascou podľa receptu pekárov
Recept

Slané rožky s rascou podľa receptu pekárov

Slané rožky z nášho receptu sú upečené podľa návodu majstrov pekárov. Príprava vyžaduje trochu trpezlivosti, odmenou za ktorú sú rožky nenapodobiteľnej chuti. Správne dozretie cesta spôsobí, že chuť kysnutých rožkov má čas dobre sa vyvinúť a cesto ostane mäkké, nadýchané s krásnou textúrou. Keď sa pustíte do ich miesenia, odporúčame rovno zamiesiť dve dávky, pretože...