Kategória receptov: <span>Chlieb a pečivo</span>

Home / Chlieb a pečivo
Kváskové buchty s makom
Recept

Kváskové buchty s makom

Môj najnovší recept na kváskové buchty s makom vznikol veľmi spontánne. Na bicyklovačke som obdivovala rozkvitnuté kvety divého maku a fantázia mi hneď začala pracovať. Už som ich videla vo váze na stole v kuchyni a hneď sa pri nich zjavili makové buchty posypané cukrom. Prišla som teda domov, dokŕmila kvásky a na druhý deň...

Kváskový koreň
Recept

Kváskový koreň

Pod zvláštnym názvom kváskový koreň sa skrýva pomerne jednoduchý ale veľmi chutný kváskový chlebík. Dal by sa nazvať až rustikálnym. Najväčší podiel práce na ňom spraví čas. Dobre vykysnuté a vyzreté kváskové cesto, ktorého základom je ražný kvások, sa pečením premení do výdatného chlebíka, ktorý bude všetkým chutiť. Ak náhodou nekváskujete, kvások nahraďte v recepte...

Takmer zabudnuté recepty
Recept

Takmer zabudnuté recepty

Pečenie je vášeň a verím, že ak súhlasíte, tak sa vám zídu dobré recepty. Recepty, ktoré sa stali “evergrínmi”, recepty, ktoré odolali času a prežívajú stáročia. Prečo? Pretože sú poctivé, v svojej podstate jednoduché a najmä – dobré. A o to ide, no nie? Pečeniu a zbieraniu receptov sa venujem už roky a povedala som...

Bryndzové pagáče bez kysnutia
Recept

Bryndzové pagáče bez kysnutia

Tieto bryndzové pagáče bez kysnutia sú presne tým “zájedkom”, ktorý dobre padne na pohostenie návštevy. Výborne sa hodí k nápojom a ak náhodou niečo ostane, na raňajky – ako keby našiel. Napriek tomu, že sú nekysnuté, sú nadýchané, vďaka prekladaniu krásne nalístkované a neobschnú ani na druhý – tretí deň. Vyskúšajte môj recept!

Domáci toastový chlieb
Recept

Domáci toastový chlieb

Dnešný recept na domáci toastový chlieb je vlastne receptom na univerzálne pečivové cesto, ktoré som pripravila pomocou metódy tangzhong. Jej základom je len jeden jednoduchý krok navyše, ktorý zvládne urobiť každý. A vďaka nemu je výsledné cesto neuveriteľne jemné a nadýchané a pečivo – ako obláčik. Ja som z cesta napiekla domáci toastový chlieb a...

Domáce bosniaky z kvásku
Recept

Domáce bosniaky z kvásku

Poznáte pečivo zvané bosniaky? Pamätám si, že po revolúcii v našej dedine otvorili mliekareň, v ktorej nebolo síce veľa tovaru, ale mali tam dve veci (mimo iných zopár drobností), ktoré som milovala a dodnes milujem. Acidofilné mlieko v sklenej fľaši a veľké, chrumkavé bosniaky, na povrchu posypané rascou a soľou. A to boli moje desiate....

Kváskové uzly s fetou a sezamom
Recept

Kváskové uzly s fetou a sezamom

Nový mesiac, nový kváskový recept. Tentoraz som napiekla nadýchané kváskové uzly s fetou a sezamom. Ak ste priaznivcami kváskovania, tak len pripomínam, že každý mesiac pribudne na mojej stránke nový kváskovací recept, ktorý pripravujem zo slovenských múk – Múky na kváskovanie od Penamu. Vyskúšajte aj môj najnovší recept, výborná vec na raňajky či desiatu.

Syrové pagáče s makom
Recept

Syrové pagáče s makom

Na tieto syrové pagáče s makom som sa veľmi tešila. Väčšinou pečiem oškvarkové alebo zemiakové, ale zažiadalo sa mi zmeny. Asi to poznáte. Mäkké, prekladané cesto, dochutené syrom, chrumkajúce vďaka maku nám doma veľmi chutilo. Tak verím, že aj u vás zožnú tieto syrové pagáče s makom úspech.

Kváskové orechové rožky
Recept

Kváskové orechové rožky

Na Martina by nemali chýbať v žiadnej maškrtnej domácnosti orechové rožky. Alebo martinské rožky – ako sa vám lepšie páči. Ja som tento rok pripravila kváskový recept. Mäkučké rožteky som nielen orechmi naplnila, ale aj posypala. Tentoraz som zvolila lieskovce, ktoré majú po jemnom opražení výraznú chuť a ku kysnutému sa mi veľmi hodia. Vyskúšajte...