Kategória receptov: <span>zákusky</span>

Home / zákusky
Parížske rožky v citrónovej verzii bez kakaa
Recept

Parížske rožky v citrónovej verzii bez kakaa

Parížske rožky všetci poznáme. Lahodný zákusok na orechovom podklade, kakaový krém, ktorému sa len ťažko odoláva a celé to polejeme čokoládou. Ja som si tento rok povedala, že si trochu zaexperimentujem a pripravila som malú obmenu tohto klasického receptu. Celé jej kúzlo spočíva v tom, že som z plnky vynechala kakao a horkú čokoládu a...

Takmer zabudnuté recepty
Recept

Takmer zabudnuté recepty

Pečenie je vášeň a verím, že ak súhlasíte, tak sa vám zídu dobré recepty. Recepty, ktoré sa stali “evergrínmi”, recepty, ktoré odolali času a prežívajú stáročia. Prečo? Pretože sú poctivé, v svojej podstate jednoduché a najmä – dobré. A o to ide, no nie? Pečeniu a zbieraniu receptov sa venujem už roky a povedala som...

Zvyškový koláč s čokoládou a orieškami
Recept

Zvyškový koláč s čokoládou a orieškami

Keď vám po Vianociach ostanú koláčiky, ktoré už nikto nechce jesť, napečte si z nich zvyškový koláč. Takto nevyhodíte ani kúsok dobrôt, ktoré ste tak prácne napiekli a vytvoríte z nich novú dobrotu. Taká koláčová recyklácia, na konci ktorej vás čaká dobrota ku kávičke. Vyskúšajte náš recept, najlepšie na ňom je, že vždy bude chutiť...

Kardinálove rezy s kávovou plnkou
Recept

Kardinálove rezy s kávovou plnkou

Kardinálove rezy – čo o tomto legendárnom viedenskom zákusku vieme? Vznikli v roku 1933 na počesť kardinála Theodora Innitzera na oslavu dňa katolíkov. Žlté a biele pásy, ktoré sú zo žĺtkovej piškótovej a bielkovej hmoty, reprezentujú žltú a bielu (resp.zlatú a striebornú) farbu ako symbol Vatikánu a pápeža. Aj keď pôvodné rezy boli plnené len...

Tvarohový koláč s makom a slivkami
Recept

Tvarohový koláč s makom a slivkami

Kombinácia slivky a mak je ozaj vydarená. A tento tvarohový koláč, ktorý má aj makovú a slivkovú vrstvu je toho dôkazom. Až by som ho povýšila na tortu, lebo jednak je pekný a jednak je priam slávnostný. Do cesta nejde žiadna múka, číže koláčik je vhodný aj pre bezlepkáčov.

Tartaletky s bazovým krémom
Recept

Tartaletky s bazovým krémom

Áno, tartaletky sú trochu piplačka, ale zas ten výsledok! Ja verím tomu, že keď pred nejakú návštevu postavíte tieto krasotinky, nikto nepovie nie. A najlepšie je, že ich môžeme do nemoty obmieňať a človeku sa nikdy nezunujú. Ja, využijúc bazovú sezónu, som sa trochu povenovala experimentovaniu a na jeho konci je výborný, bazou voňajúci krém....

Dvojfarebné rezy s rumovou plnkou
Recept

Dvojfarebné rezy s rumovou plnkou

Dvojfarebné rezy sú pre mňa symbolom Veľkej noci alebo rodinnej oslavy. Naša maminka ich piekla na sviatočné príležitosti a mne veľmi chutili. Pamätám sa, že ako dieťa som ich jedla po vrstvách. Najprv spodnú kakaovú, potom žltú a nakoniec to najlepšie, vrchnú vrstvu poliatu čokoládou. Nedávno som si listovala náš rodinný receptár a hľadala recept...

Tartaletky s nugátovou plnkou
Recept

Tartaletky s nugátovou plnkou

Pre mňa sú tartaletky veľmi praktickým dezertom. Ak človek zvládne umenie upiecť tenké a chrumkavé košíčky, potom sa mu otvoria veľmi kreatívne možnosti. Košíčky sa dajú plniť plnkami od výmyslu sveta. Tartaletky sa vám takto vôbec “neokukajú” a vždy si ich viete pripraviť podľa aktuálnej chuti. Ja som mala aktuálne chuť na nugátové. Takže okrem...