Kategória receptov: <span>zákusky</span>

Home / zákusky
Škola pečenia – Meringue
Recept

Škola pečenia – Meringue

„Meringue“ (čítaj ako „mƏ-reng) je trochu komplikované slovo, pod ktorým sa skrýva ľahká sladká dobrota. Jej základ tvoria len dve prísady – vaječné bielky a cukor. Vyšľahať bielky s cukrom nie je nič komplikované a ak ovládnete toto malé majstrovstvo, tak sa vám otvorí svet mnohých možností, ako si „osladiť život“.

Bazová torta
Recept

Bazová torta

Keď máš chuť na dobrý, jednoduchý a veľmi osviežujúci dezert, potom je tu táto bazová torta. Medzi dvomi plátmi nadýchaného piškótu je veľa dobrej plnky, ktorej základom je tvaroh, šľahačka a samozrejme, bazový sirup. Ja som ju upiekla cez víkend pre našich hostí a neskromne poviem, neostal ani kúsok. No a keďže sezóna bazy nám...

Tarte tropezienne – briošková torta s lahodným krémom
Recept

Tarte tropezienne – briošková torta s lahodným krémom

Pri mojich výletoch po Európe som naďabila na dezert zvaný Tarte tropezienne. Je to koláč z oblasti Francúzskej riviéry, pôvodom zo Saint Tropez. Na azúrovom pobreží, konkrétne v Saint Tropez ho v 50-tych rokoch minulého storočia po prvýkrát upiekol cukrár Alexandre Micka, pričom pôvodný recept mal od svojej starej mamy, Poľky.  Slávna Brigitte Bardot jej ale...

Parížske rožky v citrónovej verzii bez kakaa
Recept

Parížske rožky v citrónovej verzii bez kakaa

Parížske rožky všetci poznáme. Lahodný zákusok na orechovom podklade, kakaový krém, ktorému sa len ťažko odoláva a celé to polejeme čokoládou. Ja som si tento rok povedala, že si trochu zaexperimentujem a pripravila som malú obmenu tohto klasického receptu. Celé jej kúzlo spočíva v tom, že som z plnky vynechala kakao a horkú čokoládu a...

Takmer zabudnuté recepty
Recept

Takmer zabudnuté recepty

Pečenie je vášeň a verím, že ak súhlasíte, tak sa vám zídu dobré recepty. Recepty, ktoré sa stali “evergrínmi”, recepty, ktoré odolali času a prežívajú stáročia. Prečo? Pretože sú poctivé, v svojej podstate jednoduché a najmä – dobré. A o to ide, no nie? Pečeniu a zbieraniu receptov sa venujem už roky a povedala som...

Zvyškový koláč s čokoládou a orieškami
Recept

Zvyškový koláč s čokoládou a orieškami

Keď vám po Vianociach ostanú koláčiky, ktoré už nikto nechce jesť, napečte si z nich zvyškový koláč. Takto nevyhodíte ani kúsok dobrôt, ktoré ste tak prácne napiekli a vytvoríte z nich novú dobrotu. Taká koláčová recyklácia, na konci ktorej vás čaká dobrota ku kávičke. Vyskúšajte náš recept, najlepšie na ňom je, že vždy bude chutiť...

Kardinálove rezy s kávovou plnkou
Recept

Kardinálove rezy s kávovou plnkou

Kardinálove rezy – čo o tomto legendárnom viedenskom zákusku vieme? Vznikli v roku 1933 na počesť kardinála Theodora Innitzera na oslavu dňa katolíkov. Žlté a biele pásy, ktoré sú zo žĺtkovej piškótovej a bielkovej hmoty, reprezentujú žltú a bielu (resp.zlatú a striebornú) farbu ako symbol Vatikánu a pápeža. Aj keď pôvodné rezy boli plnené len...

Tvarohový koláč s makom a slivkami
Recept

Tvarohový koláč s makom a slivkami

Kombinácia slivky a mak je ozaj vydarená. A tento tvarohový koláč, ktorý má aj makovú a slivkovú vrstvu je toho dôkazom. Až by som ho povýšila na tortu, lebo jednak je pekný a jednak je priam slávnostný. Do cesta nejde žiadna múka, číže koláčik je vhodný aj pre bezlepkáčov.