Kategória receptov: <span>kváskové</span>

Home / kváskové
Dalmánky – ražné chrumkavé žemličky
Recept

Dalmánky – ražné chrumkavé žemličky

Poznáte dalmánky? Sú to ražné žemličky podlhovastého tvaru a my máme pre vás hneď dve verzie receptu na toto pečivo. Jedna je klasická, drožďová, druhá je kvásková. Výsledkom oboch bude pečivo, ktoré bude mať chrumkavú kôrku a pravidelnú hustejšiu striedku. Upečte si ich a vychutnajte tak ako my, natreté maslom a posypané mladou pažítkou. 

Miešaný kváskový chlieb
Recept

Miešaný kváskový chlieb

Kváskový chlieb, ktorý vám dnes predstavujeme, pečieme asi raz týždenne. Je to recept, ktorý sme si nejako namiešali a chlebík podľa neho nám asi najviac chutí. Pri jeho príprave aj pečení už máme rutinu a práca nám ide od ruky. Na úspechu výsledku sa nemalou mierou podieľa náš kvások, ktorý sa volá Franz a pestujeme...

Kváskové rožky so syrom
Recept

Kváskové rožky so syrom

Rožky so syrom idú u nás doma na dračku. Deti ich miluj na raňajky alebo na desiatu a častokrát ich jedia len ten, bez masla. Tentoraz som im upiekla kváskové rožky so syrom a mali rovnaký úspech. Zjedli sa hneď ako vychladli a ja som len banovala, že som ich hneď nespravila viac. A bolo...

Univerzálne kváskové cesto na sladké koláče
Recept

Univerzálne kváskové cesto na sladké koláče

Niekedy netreba veľa receptov. Niekedy ich stačí zopár, dobrých, odskúšaných a univerzálnych. Presne také je toto univerzálne kváskové cesto na sladké koláče. Dá sa s ním krásne experimentovať a piecť čokoľvek sladké kysnuté by ste chceli piecť. Výborne sa hodí na kváskovú vianočku, kváskový ovocný koláč s mrveničkou (osúch) a podobne. Vyskúšajte sami, čo máte...

Kváskové škoricové osie hniezda
Recept

Kváskové škoricové osie hniezda

Raz sme piekli kváskový chlieb. Rozkvasu sme spravili viac, než bolo treba, tak, reku, že čo s ním. Začala som pridávať postupne jednotlivé prísady, kým sa mi nepodarilo spraviť mäkké hladké cesto a vznikli z toho tieto krásne škoricové osie hniezda. Cesto nádherne nakyslo, dobre sa s ním pracovalo a ani vám snáď nemusím popisovať,...

Mazanec z kváskového cesta s hrozienkami
Recept

Mazanec z kváskového cesta s hrozienkami

Tento recept na mazanec z kváskového cesta je príkladom toho, ako človeka prekvapí vlastná kreatíva. Pôvodne som piekla kváskový chlieb a ostal mi rozkvas. Tak si hovorím, že skúsim ešte zamiesiť na vianočku. Ale nakoniec som len tak kombinovala suroviny a vyšiel z toho nádherne mäkký, nadýchaný a voňavý mazanec. Upečené cesto mi konzistenciou pripomínalo...

Kváskový osúch s ovocím a posýpkou
Recept

Kváskový osúch s ovocím a posýpkou

Ovocné osúchy sa u nás pečú vo veľkom. Dnes sme ale vyskúšali kváskový osúch a dopriali sme mu veľa dobrého ovocia a poctivej posýpky alebo mrveničky z múky, cukru a oleja. Ak ste ešte kváskovú verziu osúchov nevyskúšali, je najvyšší čas začať, najmä teraz, keď v ovocných sadoch dozrieva veľa ovocia. Ak máte radi tradičné...

Valašské frgále z kvásku
Recept

Valašské frgále z kvásku

Počuli ste už niekedy o koláčoch zvaných valašské frgále? Obšas ich vídam na lokálnych trhoch, výzorom pripomínajú moravské koláče, rozdiel je však v tom, že sú väčšie a cesto je oveľa tenšie. Kdesi som sa dočítala, že plnka by mala byť dokonca dvojnásobná oproti hrúbke cesta. Už dávnejšie som sa chytala ich napiecť, keď mi...

Kváskový chlieb s tekvicou a tekvicovými semiačkami
Recept

Kváskový chlieb s tekvicou a tekvicovými semiačkami

Ak ste fanúšikom kváskovania, máme pre vás ďalší odskúšaný a najmä chutný recept na domáci chlieb. Tentoraz vám predstavujeme kváskový chlieb s tekvicou a tekvicovými semiačkami. Ak sa vám zvykne v záhrade premnožiť tekvica (ideálne hokaido alebo maslová), toto je spôsob, ako ju môžete spotrebovávať celý rok bez toho, aby ste o nej vedeli :-)....

Chrumkavé žemličky z kvásku
Recept

Chrumkavé žemličky z kvásku

Kváskovanie nás baví už nejaký ten čas. Chrumkavé žemličky sú jedným z receptov, na ktorý sme prišli počas našich kváskovacích pokusov a musíme povedať, že aj keď nad nimi strávite trochu viac času ako je bežné, výsledkom sú úžasné domáce žemle, pečivká, či ako ich nazveme. Na povrchu chrumkavé (aj na druhý deň) a vo...