Kategória receptov: <span>Ovocné</span>

Home / Ovocné
Citrusy – čo o nich viem a prečo ich milujem
Recept

Citrusy – čo o nich viem a prečo ich milujem

    Raz dávnejšie som bola na dovolenke v talianskom mestečku Limone sul Garda. Ohúrilo ma svojou krásou, ale najmä kulinárnym dedičstvom. Je to vraj najsevernejšie miesto Európy, kde sa vo veľkom pestujú citróny. Tak som si odtiaľ zopár kúskov priniesla a svokrovi sme kúpili aj stromček – citrónovník, ktorý mu dodnes rodí krásne citróny...

Mentonský citrónový lekvár a mentonské citróny
Recept

Mentonský citrónový lekvár a mentonské citróny

Citrónový lekvár sa u nás pripravuje zriedkakedy. Citróny nie sú ovocím, ktorú u nás bežne dozrieva, aj keď teplotnými zmenami sa citrónom začína dariť už aj u nás, na juhu Slovenska. Domáci citrónový lekvár som varila už viackrát. Tento recept však skúšam prvýkrát. Citróny, z ktorých som ho varila, pochádzajú z francúzskeho mesta Menton, ktoré je vďaka špeciálnej mikroklíme veľmi...

Recept na šišky na francúszky spôsob s morušovým lekvárom
Recept

Recept na šišky na francúszky spôsob s morušovým lekvárom

Fašiangové tradície nemáme len my u nás. Recept na šišky má snáď každý a šišky v rôznych podobách si pripravujú ľudia po novom roku takmer všade v Európe a dokonca aj za jej hranicami. Pred Vianocami som sa vo Francúzsku na trhoch inšpirovala a dnes vám prinášam francúzsku verziu šišiek. U nich sa volajú beignets (čítaj benjets) a majú zvyčajne štvoruholníkový tvar...

Banánová bábovka s orechmi
Recept

Banánová bábovka s orechmi

Ako vznikla táto banánová bábovka s orechmi? Asi ako v každej domácnosti, aj u nás občas nájdem prezreté banány, ktoré nikto nechce jesť. Tie rada použijem do koláčov, buď na banánové muffiny alebo najnovšie som z nich napiekla túto bábovku. A zrazu išli prezreté banány – v trochu upravenej verzii – na dračku :-). Vďaka...

Farebné kocky s čokoládovou plnkou
Recept

Farebné kocky s čokoládovou plnkou

nkanNápad upiecť tieto farebné kocky s čokoládovou plnkou vznikol veľmi spontánne. Začalo to takto: u nás doma máme veľmi radi lyofilizované ovocie a keď sa mi do rúk dostali mrazom sušené višne od Brixu, ktoré si vďaka šetrnému sušeniu zachovali krásnu krvavočervenú farbu a príjemnú sladko-kyslú chuť, vravím si, že by som ich rada použila...

Krémové košíčky z krehkého cesta s ananásovou plnkou
Recept

Krémové košíčky z krehkého cesta s ananásovou plnkou

Krémové košíčky s ananásom som piekla na našu malú oslavu 10.výročia Sisters Bakery. Je to šikovný jednohubkový dezert, ktorý každému chutil. Jednoduché košíčky z krehkého cesta si môžeme pripraviť dopredu (dajú sa, dokonca, veľmi dobre zmraziť) a keď nás prekvapí návšteva alebo potrebujeme rýchlo pripraviť sladké pohostenie, stačí ich len naplniť ľubovoľným krémom.

Jablkový perník s orechmi a čokoládou
Recept

Jablkový perník s orechmi a čokoládou

Jablkový perník s orechmi je pre mňa typicky jesennou dobrotou. Jablká sú ale dostupné po celý rok, tak nám vlastne nič nebráni tomu, aby sme si ho napiekli kedykoľvek máme chuť na niečo dobré. Jeho príprava je jednoduchá a do hodiny máte napečené.

Plnené šišky so sušenými slivkami
Recept

Plnené šišky so sušenými slivkami

Môj recept na plnené šišky sa výborne hodí na chladné jesenné alebo zimné dni. Voňavá plnka zo sušených sliviek rozvonia celú domácnosť a vám sa bude chcieť zazabušiť sa do deky a užívať si tieto dobroty v teplúčku. Ich základom je jemné kysnuté cesto, ktoré naplníme správne okorenenou plnkou zo sušených sliviek. Tento recept pochádza z Bavorska a je...

Slivkové osie hniezda
Recept

Slivkové osie hniezda

Slivkové škoricové hniezda sú príjemnou jesennou variantou týchto obľúbených kysnuých koláčov. Sladké kysnuté cesto, z ktorého sme ich napiekli, je univerzálne a dá sa použiť na ďalšie rôzne sladké kysnuté koláče. Napríklad na ovocné osúchy s posýpkou, záviny či jednoduché sladké pečivo.

Jemný jablkový koláč z treného cesta
Recept

Jemný jablkový koláč z treného cesta

Tento jablkový koláč z jemného šľahaného cesta je šikovnou alternatívou ku kysnutým ovocným koláčom na plech. Šľahané cesto je vďaka maslu veľmi lahodné a chutné a vďaka kukuričnému škrobu veľmi jemné. Okrem jabĺk sa naň hodí akékoľvek ovocie, napríklad slivky, hrušky alebo aj marhule či broskyne.