Archívy: <span>Recepty</span>

Home / Recepty
Bryndzové pagáče bez kysnutia
Recept

Bryndzové pagáče bez kysnutia

Tieto bryndzové pagáče bez kysnutia sú presne tým “zájedkom”, ktorý dobre padne na pohostenie návštevy. Výborne sa hodí k nápojom a ak náhodou niečo ostane, na raňajky – ako keby našiel. Napriek tomu, že sú nekysnuté, sú nadýchané, vďaka prekladaniu krásne nalístkované a neobschnú ani na druhý – tretí deň. Vyskúšajte môj recept!

Madlenky z lieskových orieškov
Recept

Madlenky z lieskových orieškov

Madlenky sú nielen chutným koláčikom, k ich vzniku sa viaže aj milý príbeh. Drobný maslový koláčik pôvodom z Lotrinska, pomenovaný po krásnej Madlene, ktorá ponúkala brioškovým koláčikom pútnikov na ceste do Santiaga de Compostela. Koláčiky, ktoré im dávala na posilnenie, mali tvar mušle – hrebenatky ako symbolu pútnikov. My si ich dnes upečieme z lieskových...

Jednoduchý jablkový koláč z jednej misy
Recept

Jednoduchý jablkový koláč z jednej misy

Ak na vás príde spontánna chuť na sladké, nie je nič lepšie ako tento jednoduchý jablkový koláč z jednej misy. Pripravíte ho za pár minút, šupnete do rúry a kým umyjete riady, je hotový. V lahodnom maslovom ceste sa vyníma chuť jabĺk a niekde v pozadí aj pomarančovej kôry. Veľkí labužníci si k nemu môžu...

Domáci toastový chlieb
Recept

Domáci toastový chlieb

Dnešný recept na domáci toastový chlieb je vlastne receptom na univerzálne pečivové cesto, ktoré som pripravila pomocou metódy tangzhong. Jej základom je len jeden jednoduchý krok navyše, ktorý zvládne urobiť každý. A vďaka nemu je výsledné cesto neuveriteľne jemné a nadýchané a pečivo – ako obláčik. Ja som z cesta napiekla domáci toastový chlieb a...

Domáce bosniaky z kvásku
Recept

Domáce bosniaky z kvásku

Poznáte pečivo zvané bosniaky? Pamätám si, že po revolúcii v našej dedine otvorili mliekareň, v ktorej nebolo síce veľa tovaru, ale mali tam dve veci (mimo iných zopár drobností), ktoré som milovala a dodnes milujem. Acidofilné mlieko v sklenej fľaši a veľké, chrumkavé bosniaky, na povrchu posypané rascou a soľou. A to boli moje desiate....

Jednoduché minibábovky z bielkov
Recept

Jednoduché minibábovky z bielkov

Keď nemáš čas, ale máš chuť na sladké, tak si upeč tieto jednoduché minibábovky z bielkov. Na ich prípravu nepotrebuješ dokonca žiadne mixéry ani iné mašiny (ak nerátam rúru) a ich prípravu zvládnu aj menej skúsení. No a ako bonus – zbaviš sa prebytočných bielkov, lebo do týchto báboviek ich minieš hneď 6 kusov :-).

Zvyškový koláč s čokoládou a orieškami
Recept

Zvyškový koláč s čokoládou a orieškami

Keď vám po Vianociach ostanú koláčiky, ktoré už nikto nechce jesť, napečte si z nich zvyškový koláč. Takto nevyhodíte ani kúsok dobrôt, ktoré ste tak prácne napiekli a vytvoríte z nich novú dobrotu. Taká koláčová recyklácia, na konci ktorej vás čaká dobrota ku kávičke. Vyskúšajte náš recept, najlepšie na ňom je, že vždy bude chutiť...

Kardinálove rezy s kávovou plnkou
Recept

Kardinálove rezy s kávovou plnkou

Kardinálove rezy – čo o tomto legendárnom viedenskom zákusku vieme? Vznikli v roku 1933 na počesť kardinála Theodora Innitzera na oslavu dňa katolíkov. Žlté a biele pásy, ktoré sú zo žĺtkovej piškótovej a bielkovej hmoty, reprezentujú žltú a bielu (resp.zlatú a striebornú) farbu ako symbol Vatikánu a pápeža. Aj keď pôvodné rezy boli plnené len...

Mandľové rožky s kokosom
Recept

Mandľové rožky s kokosom

Tieto mandľové rožky s kokosom som pripravila trochu neplánovane a spontánne. Keď mi jeden kamarát priniesol ozaj prvotriednu mandľovú múku, premýšľala som, čo z nej napečiem. Do makróniek sa mi práve nechcelo, tak si hovorím, že skúsim niečo vianočné a zároveň zaujímavé. Niečo, čo tu ešte nebolo. Výsledkom mojich experimentov sú tieto mandľové rožky, ktorých...