Kategória receptov: <span>Sviatočné</span>

Home / Sviatočné
Linecké koláčiky s kakaovým krémom
Recept

Linecké koláčiky s kakaovým krémom

Trochu slávnostné linecké koláčiky s kakaovým krémom sú podľa mňa ideálnym pečivom na blížiace sa Vianoce. Namiesto klasiky, kedy suché keksíky zlepujeme nejakým lekvárom, som tentoraz siahla po niečom onakvejšom – koláčiky som naplnila kakaovým maslovým krémom a hneď sa z obyčajných lineckých stali neobyčajné linecké :-). Tento recept si odložte, určite sa vám na...

Krupicový krémeš – krémešovník
Recept

Krupicový krémeš – krémešovník

Ani s avás nejdem pýtať, či ste niekedy jedli krémeš. Tento legendárny zákusok má mnoho podôb a ja som dnes vytvorila krupicovú. Keďže to ale nie je klasický krémeš, nazvala som si túto kombináciu krémeša a tradičného gréckeho zákusku “krémešník”.  Je to jednoduchá verzia obľúbeného dezertu, ktorú si pripravíme z hotového – kúpeného cesta a...

Škola pečenia – Meringue
Recept

Škola pečenia – Meringue

„Meringue“ (čítaj ako „mƏ-reng) je trochu komplikované slovo, pod ktorým sa skrýva ľahká sladká dobrota. Jej základ tvoria len dve prísady – vaječné bielky a cukor. Vyšľahať bielky s cukrom nie je nič komplikované a ak ovládnete toto malé majstrovstvo, tak sa vám otvorí svet mnohých možností, ako si „osladiť život“.

Bazová torta
Recept

Bazová torta

Keď máš chuť na dobrý, jednoduchý a veľmi osviežujúci dezert, potom je tu táto bazová torta. Medzi dvomi plátmi nadýchaného piškótu je veľa dobrej plnky, ktorej základom je tvaroh, šľahačka a samozrejme, bazový sirup. Ja som ju upiekla cez víkend pre našich hostí a neskromne poviem, neostal ani kúsok. No a keďže sezóna bazy nám...

Krtkova torta na plech
Recept

Krtkova torta na plech

Krtkova torta je klasika a ja som veľmi pyšná, že som bola pri jej “zrode”. Po skončení školy som pracovala vo firme Dr.Oetker a moja kolegynka ju uvádzala na trh. Dlho dlho som ju nejedela, až som si nedávno na ňu spomenula. Skombinovala som kakaové trené cesto s osviežujúci krém, na ktorý som použila krémový...

Svadobné koláčiky s tvarohom a ovocím
Recept

Svadobné koláčiky s tvarohom a ovocím

Svadobné koláčiky nesmú chýbať na žiadnej dobrej svadbe. Pôvodom z Moravy sa už v minulosti rozšírili aj na Slovensko alebo do regiónov Čiech. Dobré, poctivé kysnuté koláčiky malej veľkosti, plnené rôznymi plnkami – od orechovej, cez makovú až po tvarohovú. A dochutené ovocím. To najlepšie sa skombinovalo, aby poslúžilo ako fajnové pohostenie pre svadobných hostí....

Takmer zabudnuté recepty
Recept

Takmer zabudnuté recepty

Pečenie je vášeň a verím, že ak súhlasíte, tak sa vám zídu dobré recepty. Recepty, ktoré sa stali “evergrínmi”, recepty, ktoré odolali času a prežívajú stáročia. Prečo? Pretože sú poctivé, v svojej podstate jednoduché a najmä – dobré. A o to ide, no nie? Pečeniu a zbieraniu receptov sa venujem už roky a povedala som...

Kardinálove rezy s kávovou plnkou
Recept

Kardinálove rezy s kávovou plnkou

Kardinálove rezy – čo o tomto legendárnom viedenskom zákusku vieme? Vznikli v roku 1933 na počesť kardinála Theodora Innitzera na oslavu dňa katolíkov. Žlté a biele pásy, ktoré sú zo žĺtkovej piškótovej a bielkovej hmoty, reprezentujú žltú a bielu (resp.zlatú a striebornú) farbu ako symbol Vatikánu a pápeža. Aj keď pôvodné rezy boli plnené len...